Технологии на Nike

Технологии на Nike

Когато говорим за избор на удобни и красиви маратонки, определено повечето от нас се сещат за Nike. Всеки, който поне веднъж в живота си е позволил да се „поглези“ със скъпи маратонки от тази марка знае за какво говоря. Nike знае какво е най-доброто за нас, а ние знаем, че Nike са най-добрите…или поне едни от най-добрите :). Но какво ги прави толкова удобни и същевременно красиви и различни, каква е „тайната съставка“? Отговорът е технологията, която Nike използват за направата на маратонки. Въпреки многобройното разнообразие от технологични процеси и материали, които марката използва при производството на обувки, повечето хора са запознати с едва няколко от тях, като често това са технологиите Air Max и Shox. Въпреки, че са страшно сполучливи, доказали се на пазара и предпочитани от хората, те не са универсални. В зависимост от нуждите и предпочитанията, Nike използват огромно разнообразие от технологии, отговарящи на почти всякакъв повод и нужда. И така без повече встъпителни думи. Нека се „гмурнем“ и разгледаме основните технологии на Nike, както и тяхното предназначение.

 

 

Nike Технологии

Nike Air

Специална мембрана със сгъстен въздух в подметката на обувката. Поема натоварването при движение и осигурява мекота и комфорт.

 

Air Max 

Камера със сгъстен в специална мембрана въздух, който поема натоварването при движение и осигурява максимална мекота и комфорт.

 

Zoom

технологията е част от „въздушното“ семейство на Nike. Състои от множество, плътно изпънати влакна, намиращи се в подметката на обувките. При допир със земята, те се свиват, като омекотяват стъпването, след което моментално отново се „обтягат“, възвръщайки първоначалната си форма.

 

Zoom Air

са специални възглавнички със сгъстен въздух в подметката на обувката, които осигуряват мекота, комфорт и предпазват ходилото от претоварване.

 

Nike Free

Подметка с дизайн на пчелна пита, която гарантира гъвкавост във всички посоки и позволява стъпалото да се движи свободно и естествено. Nike Free Технологията се предлага  в няколко поколения – 3.0, 4.0 и 5.0, в зависимост от степента на гъвкавост на подметката. Технологията е изключително предпочитана от бегачи, спринтьори и други спортове, изискващи активна подвижност и бързина.

 

Nike Flyknit

Иновативна безшевна технология на Nike. Flyknit представлява  леки и изключително здрави полиестерни влакна (нишки), изработени така, че да няма нито един шев от външната страна на маратонката. Плетката е по-широка в зоните, нуждаещи се от повече гъвкавост и проветривост, и по-тясна и стегната там, където е необходима защита и подкрепа на стъпалото.

 

LUNAR

технологията представлява пяна в междинната подметка, спомагаща за омекотяването при стъпване, давайки усещането, че стъпвате по земята така, както астронавтите стъпват по Лунната повърхност (откъдето идва и вдъхновението и наименованието на технологията).Системата за подсилване на Lunar междинната подметка се състой от две  части, които работят в тандем, за да осигурят това прекрасно усещане при движение.

 

LUNARLON

Специално изработена пяна в междинната подметка, спомагаща за омекотяването при стъпване, давайки усещането, че стъпвате по земята така, както астронавтите стъпват по Лунната повърхност (откъдето идва и вдъхновението и наименованието на технологията).

 

FLYWIRE

Специални тънки нишки, обгръщащи средната част на ходилото. Те са захванати за междинната подметка, като основната им функция е при връзване маратонката да прилепне максимално по крака, като по този начин да предотврати приплъзването на стъпалото по време на ходене/бягане.