Технологии на Adidas

Технологии на Adidas

В последните години сме свидетели на изключително увеличаване темпа на използването на иновативни технологии в изработката на спортни обувки и маратонки. Смело можем да кажем, че броят на им наподобява на този в електрониката. 

В тази статия ще разгледаме основните технологии на една от водещите марки в производството на спортни дрехи и маратонки – Adidas.

 

 

Adidas Технологии

AdiPRENE 

Представлява еластичен материал, вграден в модметката на маратонката, в частта под петата. Той омекотява и намаля натоварването на ставите при ходене и бягане. Предпазва ходилата от претоварване, намаля нараняванията и подобрява ефективността на движенията. 

 

Adiprene+

се използва в зоната под пръстите на ходилото. Той осигурява мекота при бягане, както и стъбилност и гъвкавост при отскачане.

 

AdiTUFF 

представлява устойчив на износване материал, намиращ се в областта на пръстите, където има най-много натоварване при движение. Осигурява високо ниво на защита на пръстите и спомага за по-дългия живот на маратонките.

 

AdiWEAR

е специална технология, която се използва в областта на подметката на маратонки Adidas. Материалът преставлява тип гума с голяма издръжливост на износване. Не оставя следи по настилките и осигурява изключително сцепление и гъвкавост.

 

BOOST

Подметката на маратонките от серията Adidas BOOST е направена от специално изработени топчета пяна, наречени „ енергийни капсули“. Изработена е от Термопластичен полиуретан или TPU, който формира сноп от малки, плътно прилепнали топчета, които изглеждат като стиропор. При стъпване те се свиват и осигуряват защита и мекота на цялото стъпало, като веднага след това възвръщат първоначалната си форма, запазвайки качествата си дори при дълго и активно натоварване. 

 

CHLIMACHILL

Технология, която осигурява циркулация на въздуха, чрез специални зони за вентилация, като по този начин регулира естествената температура на стъпалата.

 

CLIMALITE

Лека, мека и дишаща материя, която абсорбира излишъка от влага и я отвежда към повърхността, като запазва кожата суха.

 

CLIMACOOL

Технология в горната част на обувката/стелката, която извежда влагата от повърхността на кожата. CLIMACOOL също така има специални вградени отвори на определени места в обувката, което предоставя 360 градусово охлаждане и вентилиране на цялото стъпало.

 

CLIMAWARM

Изолационна технология, използвана в спортни екипи и маратонки Adidas. Тя освобождава влагата и задържа топлината, отделяна от тялото.

 

CLIMAPROOF

Специална водоустойчива мембрана, предпазваща от проникването на студен въздух и вода, като същевременно разполага с отлични дишащи свойства.

 

EVA

Междинна подметка от лек и еластичен  материал с амортизиращи свойства. Осигурява по-голяма мекота и удобство при движение. 

 

FitFoam

FitFoam на Adidas представлява специална пяна в стелката на обувката, която се напасва около ходилото. 

 

Primaloft

Специална дишаща и лека ECO изолация от много топъл и лек микрофибър, която задържа топлината. 

 

Formotion

Formotion технологията се състои от две независими пластини, движещи се една към друга, което позволява на подметката да се приспособи към неравни терени като намалява натоварването при ходене/бягане.

 

GeoFit

Специални тампони в подметката, разполагащи с анатомично прилягане, доставяйки чувство за мекота и комфорт при стъпване. 

 

OptiFit

Технологията OptiFit на Adidas позволява перфектно и индивидуално напасване на обувките към ходилото. 

 

PrimaLoft

Водоустойчива и студоустойчива мембрана, която извежда влагата над повърхността на обувките като същевременно запазва топлината и комфорта.

 

LaceBungee

представляват специални връзки за бързо завързване и максимално прилепване на маратонката към крака.

 

miCoach

Информационни клетки в подметката, които събират и предават информация за Вашата тренировка, която може да следите чрез различни приложения.

 

Stealth

Stealth технологията представлява специално изработена подметка за максимално сцепление на подметката.

 

Torsion

Небезизвестната технология Torsion на Adidas представлява нещо като мост между петата и ходилото, която позволява на пръстите и петата да се движат независимо и да се напасват спрямо настилката, без да разтягат ходилото по време на движението.

 

Traxion

Traxion представлява специално изработена външна структура на подметката, която позволява перфектно сцепление с настилката при всякакъв терен. 

 

SeamFree

SeamFreeе технология за безшевно прикрепяне на материалите на обувката.

 

Primeknit

Иновативна безшевна лазерна технология, която позволява „изплитането“ на горната страна на маратонката в една част. Това придава по-голяма гъвкавост и максимално прилепяне на обувката към стъпалото. 

 

Cl-Primeknit

Cl-Primeknit всъщност е Primeknit технология, с тази разлика, че при „изплитането“ на маратонката се използват само черни и бели фини нишки като идеята е да се получи „хипнотизираща“ плетка.