Сами ли избираме обувките си?

Сами ли избираме обувките си?

Ние ли избираме обувките си или те избират нас? Естествено въпросът е в преносен смисъл и обувките няма как да ни изберат. Макар да могат да ни „спечелят“ с бляскавия си вид и характеристиките, крайното решение е наше. Дали обаче това е точно така?

 

Чий е избора при покупка на нови обувки?

Изборът на обувки може да се окаже както приятна, така и не толкова лесна задача. Предлагането и разнообразието понякога ни обърква и не можем да преценим кой е най-подходящия за нас вариант.

Естествено винаги може да попитаме близък за нас човек за мнение относно избора, а понякога те дори сами изказват мнението си. Да се вслушаш в мнението на друг може само да ви бъде от полза. Все пак получавате по-обективна преценка, а и разширявате гледните точки.

В повечето случаи обаче ние предпочитаме да се допитаме, но да вземем решението си съзнателно и самостоятелно.

Или поне така си мислим.

 

Любопитно!

Повечето хора обичат да мислят и чувстват себе си като отделни и свободни, способни да преценят ситуацията и ползите и да взимат съзнателно решение.

Оказва се, че това не е точно така. Съвременната наука доказва, че в много от случаите нашето подсъзнание взема решенията вместо нас и ни кара да си мислим, че сме направили избора си съзнателно. Тази новина може да се окаже донякъде неприятна и разочароваща за някои хора, но науката е обективна и безпристрастна. Това, обаче не е непременно в наш ущърб и не бива да ни разочарова. Дори обратно!

Все пак подсъзнанието също е част от нас и се грижи за нашето благосъстояние повече отколкото осъзнаваме. Всички жизненоважни функции и регулации по нашето тяло се извършват именно от него. То е и източникът на нашите най-смели мечти и желания и винаги се грижи за благосъстоянието ни. Затова понякога е по-добре да му се доверите безусловно. То знае кое е най-доброто за Вас!

 

И така, ние ли избираме обувките си?

Да, изборът на обувките е изцяло наш, макар и не винаги съзнателен.

Въпреки това ние трябва да сме благодарни на подсъзнанието си, защото то винаги се грижи за нас и дори ни услеснява, вземайки възможно най-доброто решение, без да ни натоварва съзнателно.