Практичните или различните – кои обувки да изберем?

Практичните или различните – кои обувки да изберем?

На всеки истински фен на обувките се е случвало поне веднъж в живота да се захласне по чифт обувки, които са толкова красиви, колкото и непрактични за всекидневието.

И въпреки това упорито се опитвате да се „поберете“ в тях и да се почувствате удобно. Тайничко знаете, че нещата не се получават, но Вие просто не може да откъснете поглед от тях.

В съзнанието Ви, те вече са Ваши!

 

Какво да правим?

Въпреки, че емоциите могат да бъдат много силни и необуздани, в повечето случаи е добре да не им се поддаваме безусловно и да мислим последователно и логично.

 И така, когато сте изправени пред подобна дилема, задайте си следните въпроси:

  •      За каква цел си търся обувки?

Търсите обувки за работа, всекидневни или за специален повод? В крайна сметка малко от нас са манекени/манекенки и могат да си позволят да смесят „практичното с различното“.

Ако търсите обувки за работа, то каква е дейността, която извършвате? Избирането на стегнати кожени обувки или висок ток не е най-доброто решение, ако работите в среда с динамична физическа активност. В този случай е добре да укротите емоциите и да се доверите на рационалното си мислене.

Същото в голяма степен важи и за избора на всекидневни обувки. Едва ли стягащите и неудобни (макар и хубави) обувки ще ни накарат да „отмятаме“ списъка с дневните задачи с лекота и усмивка.

От друга страна има поводи и случай, в които трябва да покажем най-доброто от себе си и да се снабдим с чифт обувки, които действат като магнит за хорските погледи. Нека не се лъжем и скромничим. Макар и да не си го признаваме, подобно усещане е повече от приятно за голяма част от хората.

Затова ако случаят е такъв, приемете фактите, отдайте се на емоцията и се насладете на усещането от вперените погледи.

  •      Каква цена мога да си позволя?

Колкото и много да ви харесва определен чифт обувки, понякога цената, която трябва да платим за това скъпо удоволствие е твърде висока. Разбира се може да си позволим подобна придобивка, но за сметка на това е нужно да се лишим от нещо друго.

  •      Необходимо ли е всичко това?

Зависи колко силно желаете харесаният от вас модел. Понякога си струва да се поглезите. Все пак вие сте човек и заслужавате да сте щастливи и да си угодите. Освен това, желаните обувки определено ще повдигнат настроението и самочувствието Ви. А в комбинация с уверена походка и усмивка могат да се случат чудеса!

От друга страна, колкото и да сме „захласнати“ по желаните обувки, тяхната покупка не винаги си струва цената. В крайна сметка има други, по-важни приоритети и понякога е добре да оставим личните желания настрана, макар и временно ;).

  •     Целта оправдава средствата. А може би не…

Макар и да звучи гръмко това не винаги е така. Понякога просто изпитвате моментно привличане и желание да сте новите горди собственици на обувките от витрината. Мислите си, че това е Вашия модел и сте безсилни да издържите на изкушението. Решението е взето – влизате в магазина и питате за номерация!

ИЛИ

Защо вместо да избързвате с импулсивните решения, не се спрете за момент? Ако сте с компания, изберете си кафене и седнете за да си починете и да изчакате да отмине импулса на първоначалната емоция.

В много от случаите ще се убедите, че това е бил просто моментен трепет, на който се радвате, че не сте се поддали.

Ако все пак желанието продължи да ви „гложди“, не се измъчвайте и самокритикувайте прекалено много. Може да се допитате до мнение за близък относно взетото от вас решение или просто да се отдадете на емоцията и изненадате себе си и хората около вас със спонтанно решение.

Каквото и да предприемете, не забравяйте да се усмихвате и наслаждавате на малките моменти, било то с новите обувки или с верните ви стари любимци.