Nike Shox – Пътят на една Легенда

Nike Shox – Пътят на една Легенда

Основната причина Nike винаги да са били едни от лидерите в бранша е тяхната страст към това, което правят и стремежа им към съвършенство. Техния дух може да усети още по името (Nike – богинята на победата) и лозунга им („Просто го направи“).  Благодарение на това Nike успяват да обединят всички свои служители, представители и фенове, подобно на едно голямо семейство. И както във всяко голямо семейство винаги има някой, който излиза извън рамките на удобството и статуковото, така и в семейството на Nike се ражда първия „бунтовник“.

Годината е далечната 1984-та. Създателят на Nike Air Force 1Брус Килгор е ангажиран с изключително трудната концепция за създаването на маратонки с биомеханична технология или с други думи – връщането на енергия при стъпване. Тази иновативна за времето си идея се оказала точно толкова трудна, колкото и уникална. Задачата за дизайнерите никак не била лека. На първите скици Nike Shox далеч не прилича на това, което виждаме днес. Нейното реализиране също се е оказало доста по-предизвикателно, отколкото са очаквали.

Първоначалният опит на дизайнерите е бил да добавят стоманени пружини в междинната подметка на маратонката и да тестват дали ще възвръща енергия при ходене.

След неуспешния експеримент, те заменят пружините с листови такива, за да видят дали ще постигнат достатъчно стабилност и мекота при стъпване, но и този вариант се оказал незадоволителен. 

Nike искали само най-доброто!

Експериментите продължили до края на 80-те години. Решението идва чак през 1997г. благодарение на Ерик Равар. Той прави скица на първият излязал в серийно производство модел, а дизайнът му наподобявал това, което виждаме и днес – две приличащи на пружини колони, запълнени с пяна от вътрешната страна.

И така след  хиляди експерименти и тестове, през 2000г. започва масовото им производство, под името Nike Shox BB4.

Безкрайните усилия към съвършенство на всички работещи по този проект през годините се отплащат подобаващо и скоро Nike Shox се превръща в любимец на спортистите и един от най-предпочитаните модели през следващите години. А както знаем, славата му продължава и до днес.

Историята на Nike Shox е  история за несломимия бунтовник и силния човешкия дух. Тя е жив пример за вроденото човешко желание да бъдем различни и да отстояваме и следваме мечтите си. За цената и усилията , необходими по дългия и труден път и за раждането на една легенда!