Кои маратонки са наистина летни?

Кои маратонки са наистина летни?

Докато при първия снеговалеж имаме навика да възкликваме „Зимата отново ни изненада“, то с идването на лятото определено се справяме на ниво – плановете за екскурзии и почивки, както и летните дрехи и леки обувки са отдавна планирани и приготвени, чакайки първите слънчеви дни.

Лятото е сезона на чехлите, но определено имаме нужда и от чифт маратонки за туризъм или прохладните вечери. Но кои маратонки са наистина летни? Не са рядкост случаите, когато си избираме на пръв поглед летен модел, а в последствие се оказва, че това далеч не е така.

 

Кои маратонки са наистина летни и какво да търсим в тях?

Най-характерната черта на лятото е топлото време. Естествено всички искаме да се порадваме максимално на дългите слънчеви дни и съответно зачестяваме разходките, излизанията, почивките и пътуванията.

 

Следователно основните качества, които търсим в летните обувки са:

  • да бъдат максимално отворена или изработени от подходящи за топлите дни материали;
  • да бъдат изработени от колкото се може по-леки материали;

 

 

Nike Flyknit

или наричани още „втора кожа“ определено заемат топ позициите при избор на лятна маратонка. Характерно за тях е, че са изработени с модерна технология тип „стан“ от изключително тънки „влакна“. На практика маратонките се „плетат“ от тези машини. Ефекта от това е тънка, еластична и обикновено многоцветна горна част на маратонките. Материята е толкова добре направена, че при обуването им оставате с усещането, че носите само чорап. Те прилепват плътно към ходилото, създавайки усещането за „втора кожа“, като същевременно специалната плетка на тънките влакна позволява циркулацията на въздух по цялото стъпало. И ако това не е удивително!

 

Adidas Primeknit

са аналог на Flyknit серията на Nike. Няма да се спирам подробно на тях, за да не се повтарям, но определено ви съветвам да им обърнете внимание при избора на летен модел.

 

 

 

Nike Free

За добрата лятна маратонка е важна не само горната част, но и подметката. За да бъде подходяща, тя трябва да е лека и гъвкава, за да ни позволява максимално движение и удобство.

Nike Free са едни от най-известните и предпочитани подметки при тези изисквания.

Тя е специално „нарязана“ по цялата си част като крайния ефект от това е изключителна гъвкавост и чувствителност към настилката. Дори да не беше толкова чувствителна, ако Принцесата от приказката за граховото зърно беше стъпила с тях по 100-те дюшека, то със сигурност щеше да го усети преди да е легнала.

 

 

Puma Drift Cat 

е известна, доказала се с времето серия, на която също си заслужава да обърнете внимание.

Моделите се предлагат предимно в естествена и еко кожа, като при доста от летните модели тя е фино перфорирана, за да създава циркулация и охлаждане на стъпалото при движение.

Друга характерна за тях черта е изключително тънката им подметка, което олекотява допълнително модела.

Разбира се съществуват многобройни други летни предложения, достойни за нашето внимание.

Идеята на тази статия е не да се лансира марка или прави съревнование, а по-скоро да покаже на по незапознатите основните характеристики на истински добрите летни маратонки, както и да улесни избора.

На каквото и да се спрете, наслаждавайте се на новите си обувки и хубавото лятно време!