Колко важни са подметките?

Колко важни са подметките?

Обикновето, когато сме на мисия за нов чифт обувки не обръщаме почти никакво внимание на подметката. Тя е може би най-подценяваната част от обувката, но също така е и най-важната.

Всички знаем, че подметката е най-долната част от обувката и поради тази причина  тя е изложена на голямо триене, заради директния допир със земята.

В повечето случаи тя не подлежи на  „ремонт“ и ако не е направена от подходящите материали, най-вероятно няма да успеем да се порадваме на новите си дълго.

 

Подметките всъщност са направени от 3 слоя – горен, среден и долен

От тяхното качество на материали и изработка зависи цялостта на обувката и затова заслужават да ги разгледаме по-обстойно.

 

Долна част на подметката

е тази, която има директен допир със земята. Изработва се основно от гума или синтетични материали. 

В зависимост от предназначението й, тя може да бъде съставена от една или няколко части.

Едно от изискванията за подметките на спортните обувки например е да бъдат максимално леки, с нисък профил (за да бъдат по-удобни при свиване и резки движения) и да бъдат изработени от издръжливи. Поради тези причини, най-често те се правят от синтетични материали и притежават специфични грайфери за по-добро сцепление и гъвкавост.

Друг често използван материал при направа външната част на подметките е каучукът.

Той е може би най-предпочитаният при избора на обувки за есенно-зимния сезон. Това се дължи на неговото добро сцепление и устойчивост при мокри настилки.

Гумата също е често употребяван материал. Причината за това е удобството, което предоставя, както и по-ниската цена на самия материал, което я прави може би най-често използвания материал при изработка на обувки за всекидневна употреба.

 

Средна част на подметката

Средната част на подметката е елемент, който може да липсва в някои видове обувки.

Най-често тя присъства в спортните маратонки, предназначени за бягане, тенис, баскетбол и други активни дейности. Това е така, защото нейната функция  е да „обира“ вибрациите от долната част на подметката.

Тъй като официалните и ежедневните обувки не са създадени с такова предназначение, при много от тях средната част на подметката липсва.

 

Горна част на подметката

Горната част на подметката всъщност е стелката. Нейната основна функция е да създава допълнителен комфорт при носене и да спомага на стъпалото да прилепва максимално към обувката.

Обикновено се изработват от текстил, кожа и различни видове синтетични материали.

В съвременните стелки на някои модели има добавена и специална гел-пяна. Нейното предназначение е да „заеме формата на стъпалото“ и да създаде допълнително чувство за удобство и мекота. Видовете пяна може да варират според функцията и предназначението им.

Както се уверихме, подметките на обувките се оказват доста по-сложни и важни, отколкото повечето от нас са предполагали. Добре е следващия път, когато си избирате нов чифт обувки, да им обърнете заслуженото внимание, тъй като това може да бъде само във Ваша полза!