Грижа за Обувките

Грижа за Обувките

Красивите и удобни обувки определено и карат да се чувстваме спокойни във всяка ситуация. Те се грижат за нашето удобство и ни дават необходимото самочувствие и усещане за индивидуалност. От своя страна те изискват от нас да положим минимална грижа, за да запазим блясъка и свежестта и да им се радваме по-дълго време.

Тук ще разгледаме основните материали в изработката на обувки и как да се грижим за тях.

 

Текстил

Текстилните маратонки се почистват и перат с вода и сапун. Ако стелката се вади, извадете я и я изперете отделно с фина четка, за да се отстранят всички замърсявания и бактерии. Не търкайте текстила с груба четка, тъй като може да го нараните. Достатъчно е да използвате дунапренена гъба. Ако по текстила има петна може да използвате и препарат за отстраняване на такива, но при всички случаи следвайте изричните инструкции за употреба му.

 

Естествен велур и Набук

За този вид кожи Ви предлагаме да си купите специална четки, изработени от гума или косми и мека тел, които идеално почистват и предотвратяват натрупването на мръсотия. Стелките може да изперете отделно. Избягвайте да мокрите велура,тъй като е възможно да се „разроши“ или да останат петна от водата. Друг вариант за почистване тяхното почистване е химическото чистене.

Важна роля за добрата поддръжка и дългия живот на Вашите любими обувки е и тяхното импрегниране. В наши дни се предлагат най-разнообразни спрейове, както поддържащи така и такива, които предпазват от пропускане на вода.

 

Кожа

Най- лесният начин за почистване на кожата е с гъба и вода. Възможно е и цялостно пране на обувките с вода и сапун, след което е необходимо старателно изплакване за да не остават петна. Стелките също е добре да се изчеткат и изперат отделно. Ако се налага спешно да почистите тези материи, може да използвате и мокри кърпички за кожени обувки.

 

Лачени обувки

Почистете внимателно с влажна кърпа, без да нанасяте боя са обувки по тях, тъй като това може да намали ефекта на лака и блясъка им. За поддръжка препоръчаме да използвате специален крем за лачена кожа и фланелена кърпа.

 

Зимни обувки и ботуши

Препоръчително е зимните боти, ботуши, обувки и маратонки да се третират с импрегниращи спрейове, преди да излезете навън. Процедурата трябва да се извършва редовно.

 

Стелки

Още при избора на обувки е добре се спрете на такива с антибактериална стелка. В случай, че не е такава е добре да се вади от обувките поне веднъж седмично за да изсъхне или да се изпере. Възможно е и да се подсигурите с още един чифт стелки за да се сменят.

 

Пране

Този способ за почистване на обувките не е за препоръчване, освен ако това не е посочено на етикета. Прането често уврежда структурата на маратонките и  съществува риск от разлепяне. Освен това вътрешно маратонките не винаги се изпират добре.

И все пак, ако сте привърженици на прането в пералня, ето няколко съвета:

  • почистете предварително обувките под течаща вода за да отпаднат едрите замърсявания;
  • пуснете в пералнята и някакъв текстил- хавлия, дънки или друга мека материя, за да се получи триене на материалите и да се омекоти движението на обувките в пералнята;
  •  перете със студена вода на ниски обороти;
  • Не използвайте сушилня!

 

Сушене

Изсушаването на всички обувки и маратонки, независимо дали са измокрени от климатичните условия или пране задължително се извършва на стайна температура, без външна намеса.

Дръжте обувките си далеч от източници на топлина (сешоари,радиатори или други излъчващи топлина източници), защото това ще ги накара да се намачкат и да изгубят своята гъвкавост и блясък.

Най-добре е да ги оставите на открито и проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина, докато се уверите, че са напълно сухи.

Никога не прибирайте обувките докато са още влажни!

 

Други съвети

  • Оставяйте обувките „да си починат“. Носете ги през ден, ако е възможно. По този начин те възвръщат първоначалната си форма, изсъхват и се възстановяват.
  • От време на време оставяйте обувките си на проветриво място. Да, шкафовете са функционални, прибрани и подредени, но любимите ни обувки предпочитат да са навън, особено в сезона на активно носене.
  • Използвайте подходящи обувки според сезона и предназначението им и четете етикета за тяхната поддръжка.
  • Сезонните обувки прибирайте задължително изпрани, почистени, добре изсушени и запълнени (натъпкани) с хартии, за да се запази формата им. За ботушите може да използвате и специализирани инструменти за изправяне.
  • Носете обувките с чорапи, освен ако не става дума за сандали, чехли или специални летни маратонки, в които е опоменато, че могат да се носят на бос крак. Всички останали маратонки и обувки се носят с чорапи. Това предпазва обувките и краката от изпотяване и бактерии.