Бабите плетат шушони, а Nike – Маратонки

Бабите плетат шушони, а Nike – Маратонки

Flyknit е може би едно от най-добрите постижения на Nike до момента. При използването на тази технология, маратонките буквално се „плетат“ на специални машини, подобно на становете от едно време. Благодарение на това основата на маратонката се изработва от една част. 

Тънките влакна използвани при направата на плетката допринасят за изключителна еластичност, лекота и максимално прилепяне към стъпалото. Те са толкова тънки и меки, че при носенето им оставате с усещането, че носите само чорап. Неслучайно и напълно заслужено са наричани още „втора кожа„.

Освен това при вплитането на влакната се използва специална комбинация и подредба, която създава микро пространства между плетките с цел циркулация на въздуха и допълнително охлаждане на стъпалото при движение. 

Любопитен факт при производството на маратонки с Flyknit технология е, че при „изплитенето“ им се получава уникална и неповторима комбинация от многоцветни преливки. Често може да забележите лека разлика в разцветката между лявата и дясната маратонка, която единствено вие разпознавате. По този начин бързата и неповторима работа на специалните „станове“ на Nike създава индивидуални и неповтарящи се преликви от цветове на всеки отделен модел. 

Flyknit моделите на Nike са може би едни от най-предпочитаните маратонки за летния сезон. Те са леки, дишащи и удобни – всичко, от което имаме нужда в топлите летни дни. 

Едни от най-известните и ненадминати звезди в спорта са страстни последователи на Flykint серията. Това са баскетболната легенда Кобе Брайънт, световната шампионка по спринт Алисън Феликс, шампион по десетобой Ашън Ийтън, звездата в американския футбол Ричард Шърман, шампиона по бягане на средни и дълги разстояния Мо Фарах и много други. 

Много от Nike Flyknit моделите обикновено се изработват в комбинация с Nike Free и Nike Flywire технологии, което ги прави още по-предпочитани. 

Nike Free е технология на „разчупената подметка„. Те лесно се разпознават по разрезите, които са по цялата им част. Погледнта, подметката сякаш е „нарязана“ с нож по цялата си площ. В зависимост от версиите – 3, 4 и 5 – се променя и дълбочината на нарезите. Идеята на цялата технология е подметката да бъде максимално гъвкава и „чуплива“, а резултатът от осъществяването й – безупречен.

Nike Flywire е технология, свързана с връзките. Вместо обикновените „ушички“, при тези модели има интегрирани малки връзчици по цялата горна страна на обувката, стигайки до частта на маратонката, към която се навръзват самите връзки. Ефекта от тази технология е, че при стягане на връзките се стяга равномерно цялата горна част на маратонката. Така тя прилепва максимално за стъпалото, като придава стъбилност и удобство, а в комбинация с Nike Free и Nike Flyknit технологиите удоволствието от носенето  на такива маратонки граничи с неописуемо. 

Колкото и да изброявам качествата на Nike Flyknit моделите и техните ползи и предимства, трябва да призная, че най-вероятно ще забравите за тях малко след като си ги купите. И причината за това е проста – Вие просто ще забравите, че носите маратонки на краката си, докато се наслаждавате на хубавото време навън!